Výstrahy a uzavírky
Zde najdete aktuální přehled platných uzavírek
Více informací
Na Šumavě hrozí pády podmáčených stromů.
Více informací
Uzavírky v období 1. 3. - 15. 7. 2024 - zvýšená druhová ochrana
Více informací
Uzavírka pěší trasy (červená TZT)  v části Javoří Pila - rozcestí Pod Poledníkem v období 16.11. až 14.7.
Více informací
Uzavírka pěší trasy (zelená TZT)  v části rozcestí Pod Poledníkem - Frantův most v období 16.11. až 14.7.
Více informací

Boubínský prales

O vaší cestě

Trasa pro návštěvníky s pohybovým omezením
Jádro Boubínského pralesa je rezervací již od roku 1858.
Délka 4km
Náročnost vysoká
Doba 1h

Popis trasy

Náročnost: celá trasa je velmi náročná, doporučujeme dvoučlennou asistenci, méně náročnou variantou je výlet k jezírku a zpět.

Výchozí bod: parkoviště u Idiny Pily (2 km ze Zátoně).

Povrch: asfalt, písko-štěrkový

Výchozím bodem trasy je parkoviště v blízkosti osady Kaplice (cca 100 míst, bez vyhrazených míst pro vozíčkáře).

Od parkoviště podél Kaplického potoka pod železniční viadukt k Informačnímu středisku  Idina Pila vede užší silnice – cca 0,5 km.

Informační středisko bylo zrekonstruováno, je bezbariérové (včetně toalety) a najdete zde moderní expozici s tématem Boubínského pralesa (roku 1933 byl vyhlášen za státní přírodní rezervaci) a celého Boubínska.

Od IS se můžete vydat po zpevněné lesní cestě k Boubínskému jezírku ( 1,2 km – nadm. výška 920 m.), kde je první zastavení naučné stezky.

Celá stezka má délku cca 4 km, je poměrně náročná – doporučujeme ji zdolat s dvoučlennou asistencí (povrch štěrk a asfalt).

Nebo si můžete vybrat pouze její část (1. až 5. zastavení), která je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak pro vozíčkáře.

Zajímavosti: Jádro Boubínského pralesa je rezervací již od roku 1858 – 2. nejstarší zachovaný prales v Čechách!
Boubínské jezírko je vychozí bod na stezku kolem pralesa. Nachází se ve výšce 920 m n. m. Nádrž z roku 1836 byla určena pro plavení dřeva do skláren v Lenoře. Jeho největší hloubka je 4 m a rozloha 0,37 ha. Vrchol Boubína (1 362 m n. m.) je symbolem Šumavy. Od roku 2005 na něm stojí 21 m vysoká rozhledna.

Vozíčkář vozíčkáři

„U Boubínského jezírka jsem se posunul mimo realitu. Zapomněl jsem na všechny starosti civilního života. Vůbec jsem nelitoval namáhavé cesty.

Ale pěkně od začátku. Parkoviště asi půl kilometru před IS Idina Pila je velké, a i když tam není vyhrazené místo pro vozíčkáře, tak věřím, že nebudeš mít problém zaparkovat. Povrch parkoviště je pevný a povaluje se tam štěrk, ale není problém. U parkoviště je občerstvení a k výdejnímu okénku se nedostaneš, ale obsluha je pozorná a objednávku ti přinese. Stoly před občerstvením jako vždy pohodlně nevyužiješ, protože jsou spojené s lavicemi – tak jak to všichni známe. Z parkoviště nastoupíš na pěknou asfaltku, po které půjdeš asi polovinu trasy do kopce s rozumným převýšením – mimo poslední kratší části k rozcestí Amortovka, která je prudší. Cestou narazíš na velmi pěkné Informační středisko Idina Pila s bezbariérovou toaletou. IS je v pohodě, akorát neuvidíš pár brouků, protože jsou v imitaci kmene s průzory umístěnými příliš vysoko. Před IS jsou opět sestavy stolů 33 s lavicemi, které nejdou normálně využít. Půjdeš taky okolo lesní studánky, ke které se nedostaneš, protože jsou tam kameny a kořeny.

U rozcestí Amortovka končí asfalt a přichází náročný úsek (1 km). Půjdeš lesem do celkem nepříjemného kopce po cestě ze zhutněného štěrkopísku. Štěrk vystupuje a místy je z povrchu vyplavený písek a zůstávají kameny. Čím víc se budeš blížit k jezírku, tím bude les krásnější.
U Boubínského jezírka je prostranství se stoly a lavicemi (jako vždy pro vozíčkáře nevhodné konstrukce). Důležité je, že jsi na místě. Boubínské jezírko a jeho okolí je opravdu nádherné!

I když u jezírka začíná naučná stezka, upřímně ti doporučuji ukončit výlet tady. Jestli jsi dobrodruh a tvrďák, nebo máš zdatného asistenta, můžeš to zkusit. Počítej s opravdu prudkým kopcem s povrchem cesty obdobným jako na úseku rozcestí Amortovka – Boubínské jezírko. Je to tam pěkné, skrz plaňky dřevěného plotu uvidíš divokou přírodu Boubínského pralesa, ale příliš náročné. Myslím, že lepším řešením je opravdu ukončit výlet u Boubínského jezírka a příště se vydat na druhou variantu turistické trasy Boubínský prales, kde je vlastně všechno a ještě víc, než uvidíš na NS za jezírkem.“

Zbyněk Sýkora, vozíčkář paraplegik, 31let (vozík 13let).

Mapa výletu

Aplikace Záchranka - může vám
zachránit život

Přivolejte Zdravotnickou záchrannou službu a Horskou službu stiskem jednoho tlačítka. Odešlete svou polohu a další důležité informace.

Skip to content