Návštěvní řád

Jak v terénu poznám, ve které zóně se nacházím

Tabule s velkým státním znakem ČR a s označením příslušné kategorie ochrany a názvem.
NP, CHKO, NPR a NPP

Tabule s malým státním znakem ČR a s označením příslušné kategorie ochrany a případně i názvem.
PR a PP

Pruhové značení hranic

  • dva červené pruhy na stromech – jeden na straně uvnitř chráněného území a dva vně
  • na sloupcích či hraničních stromech


NPR, NPP, PR, PP a klidové území NP

NP – národní park

CHKO – chráněná krajinná oblast

NPR – národní přírodní rezervace

NPP – národní přírodní památka

PR – přírodní rezervace

PP – přírodní památka

Pravidla chování

fotopast logo 4

Upozornění

Na území NP a CHKO Šumava se využívají různá automatizovaná záznamová zařízení zachycující fotografie a videa, například fotopasti, které jsou využívány pouze v rámci fotomonitoringu zvířat. V odůvodněných a konkrétních případech využívají záznamová zařízení také pracovníci Stráže přírody Správy NP Šumava při řešení přestupků.

Pěšky

Mohu po celém území NP po značených turistických trasách (KČT) i mimo ně. V klidovém území mohu pouze po značených turistických trasách. Nevstupuji na strojově upravený pás s běžeckými stopami, pouze tam, kde je označena možnost současného pohybu pěších a lyžařů.

Pohyb v CHKO

Mohu se pohybovat po celém území s výjimkou: národních přírodních rezervací, národních přírodních památek, přírodních rezervací, přírodních památek. Zde je zpravidla režim jako v klidovém území NP, pohybovat se mohu pouze po značených turistických trasách.

Na lyžích

Na lyžích se mohu pohybovat po celém území NP volně, s výjimkou lesních porostů, kde se pohybuji pouze po lesních cestách ( i neznačených) a s výjimkou klidových území NP, kde se lze pohybovat jen po značených turistických trasách..

Na sněžnicích

Na sněžnicích platí vše stejně jako pro pěší.

Na kole

Mimo silnice a místní komunikace mohu jet na kole pouze v zastavěných územích a po značených cyklotrasách. (viz Opatření obecné povahy níže)

Na lodi

Splouvat lze řeky Vydru, Otavu a Vltavu s omezeními v jednotlivých úsecích. (viz Opatření obecné povahy níže, přílohy č.2 a č.3).

Se psem

Svého mazlíčka mám pod trvalou kontrolou, aby nerušil volně žijící živočichy a neničil strojově upravenou lyžařskou stopu. Výjimku pro pohyb ve stopě mají pouze asistenční psi.

Na koni

Mohu jezdit po celém území NP. V klidových územích NP jezdím po značených turistických trasách, v lese pouze po lesních cestách (i neznačených). Nevjíždím na upravené lyžařské trasy.

Tábořiště

Chci tábořit a rozdělat si oheň – to mohu v zastavěném území obcí nebo na místech označených jako tábořiště (viz Opatření obecné povahy níže).

Nouzová nocoviště

Přespat mohu také na některém z nocovišť, to ale pouze na jednu noc (od 18:00 do 9:00) a bez rozdělávání ohňů (viz Opatření obecné povahy níže).

Omezení pohybu

Na úsecích turistických tras pro pěší, lyžaře a cyklisty s výskytem druhů živočichů citlivých na rušení se mohu pohybovat pouze ve vymezených obdobích roku (viz Výstrahy a uzavírky).

Aktuální opatření

1. omezení přístupu do míst výskytu tetřívka obecného (15.3.-31.5.)
2. zákaz přístupu do oblasti hnízdění sokola stěhovavého (1.3.-15.7.)

logo-parkoviste

Automobil

odstavím vždy na vyhrazeném parkovišti

Další pravidla

Při návštěvě území nebudu rušit nebo odchytávat živočichy a trhat rostliny. Mimo klidová území lze sbírat pro vlastní potřebu lesní plody (nepoužívám nikdy česací hřeben). Všechny obaly od svačiny a další odpad si odnesu zpět, příroda si s ním neporadí.

Celé znění návštěvního řádu

A. Opatření obecné povahy

Opatření  vyhrazuje  místa pro některé aktivity na území NP Šumava dle zákona na ochranu přírody a krajiny (č. 114/1992Sb. v platném znění)

Opatření v pdf ke stažení

Správa tímto opatřením obecné povahy vyhrazuje místa pro některé aktivity osob na území Národního parku Šumava (dále též jen „národní park“), které jsou dle základních ochranných podmínek uvedených v § 16 ZOPK mimo tato místa zakázány.  Jedná se o vyhrazení míst pro jízdu na kole, na koni, provozování vodních sportů a splouvání, táboření a rozdělávání ohňů, odstavování motorových vozidel (parkování) a pořádání veřejných akcí v přírodním prostředí NP Šumava

B. Návštěvní řád

Tento návštěvní řád je vydáván v souladu s § 19 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZOPK“). Tento text je informativní povahy a sám o sobě není právně závazný a pouze poskytuje přehled o zákonných  limitech pro některé aktivity na území NP Šumava a odkazuje na jednotlivé závazné právní předpisy.

Návštěvní řád v pdf ke stažení

C. Území s omezeným vstupem

Správa NP Šumava vymezila svým opatřením č.j. NPS 10379/2023 tzv. území s omezeným vstupem v souladu s ustanovením § 64 zákona č. 114/1992 Sb., v platném znění, zákon o ochraně přírody a krajiny.

Více čtěte ZDE

 
 

Na společných hranicích s Bavorskem a Rakouskem se nachází celkem 18 přechodových bodů.

Skip to content