Výstrahy a uzavírky
Zde najdete aktuální přehled platných uzavírek
Více informací
Na Šumavě hrozí pády podmáčených stromů.
Více informací
Uzavírky v období 1. 3. - 15. 7. 2024 - zvýšená druhová ochrana
Více informací
Uzavírka pěší trasy (červená TZT)  v části Javoří Pila - rozcestí Pod Poledníkem v období 16.11. až 14.7.
Více informací
Uzavírka pěší trasy (zelená TZT)  v části rozcestí Pod Poledníkem - Frantův most v období 16.11. až 14.7.
Více informací

Jezerní slať

O vaší cestě

Autem se dostanete k nejbližšímu parkovišti
Trasa pro návštěvníky s pohybovým omezením
Jezerní slať patří mezi vrchovištní rašeliniště ležící na náhorní plošině Šumavských plání.
Délka 0,5km
Náročnost malá
Doba 30min

Popis trasy

Náročnost: nenáročná trasa, je možné ji absolvovat bez doprovodu.

Výchozí bod: malé parkoviště u silnice Horská Kvilda-Kvilda, zemitý povrch.

Povrch: písková cesta, dřevěný poválkový chodník.

Parkovací plocha má vyhrazené stání a mobilní toaletu pro vozíčkáře. Odtud pokračujeme mírně klesající pískovou cestou, která po 250 m navazuje na dřevěný poválkový chodník opatřený po obou stranách vodícími lištami usnadňujícími pohyb po dřevěném povrchu.

Tento cca 1,4 m široký, pohodlný chodník nás zavede do samotného centra slatě, kde se mezi klečí otevře nádherný pohled na horské vrchoviště. V blízkosti poválkového chodníku je umístěna vyhlídková věž, která bohužel není přístupná. Vedou na ni několikery prudké schody. 

Stezka je opět vybavena informačními prvky objasňujícími vznik slati a částečně popisujícími její současnou floru a faunu.

Další možnost načerpání informací je na IS Kvilda, vzdáleném asi 2 km po silnici od parkoviště Jezerní slať. Na tomto středisku je přístupné WC (vzhledem k rozměrům spíše pro mechanické vozíky).

Zajímavosti: Jezerní slať patří mezi vrchovištní rašeliniště ležící na náhorní plošině Šumavských plání. Byla vyhlášena rezervací již v roce 1933. Výměra činí 208 ha, průměrná hloubka rašeliny je 2,5 m a nejvyšší mocnost 7,6 m. Přes slať vidíme zvláštně špičatý vrchol Antýglu (1 253 m).

Vozíčkář vozíčkáři

„Jezerní slať je možná k vozíčkářům nejpřívětivější turistickou trasou na Šumavě. Je dlouhá asi 300 metrů a úplně po rovině. Na parkovišti je jedno vozíčkářské místo a mobilní bezbariérové WC, které bylo zrovna zamčené. Ale to není zase takový problém, protože 5 minut od parkoviště (tedy autem 5 minut) je kompletně bezbariérové IS Kvilda. U parkoviště je místo k odpočinku s dobře známou sestavičkou nepoužitelného stolu a lavic. Povrch parkoviště je takový kamenitý, ale je to jenom krátký úsek, na který navazuje začátek trasy. Asi tak 200 m půjdeš lesem po zpevněném štěrkopísku. Trochu to drncá, protože se tam povalují kamínky. Pozor si dej na odvodňovací koryta. Na konci prvního úseku je rozhledna, na kterou se bohužel nedostaneš… Až doteď to příliš pozitivně nezní, ale právě to začíná. Jsi na začátku úplně perfektního dřevěného chodníku. Velmi pohodlně se dostaneš na vyhlídku, ze které je nádherný rozhled po slati a horské vrchovině. Zábradlí by mohlo být trošku nižší, ale jde to. Vrátíš se stejnou cestou.
Řekl bych, že trasa Jezerní slať je ideální pro začátky v „dobývání“ přírody. Budeš chtít pokračovat.“

Ivan Nestával ml., vozíčkář paraplegik, 15 let (vozík 6 let)

Mapa výletu

Aplikace Záchranka - může vám
zachránit život

Přivolejte Zdravotnickou záchrannou službu a Horskou službu stiskem jednoho tlačítka. Odešlete svou polohu a další důležité informace.

Skip to content