Tiskové zprávy 2019

• Skialpinisté v okolí Plešného jezera v mnohých případech porušují zákon

• 12.02.2019
    Skvělé sněhové podmínky letošní zimy zaručují perfektní zážitky všem vyznavačům zimních sportů. Na Šumavě toho využívají jak běžkaři, sjezdoví lyžaři a také skialpinisté. Až stovky skialpinistů týdně vyráží na hraniční část Šumavy do okolí Plechého, Třístoličníku a Plešného jezera. Mnozí ale nectí zákony a vstupují do klidových zón, kde jim hrozí nejen pokuta, ale také zranění.
  • Správa NP Šumava slaví světový den mokřadů přípravou dalších revitalizací

• 01.02.2019
    Mokřady jsou jedním z nejvíce ohrožených ekosystémů naší planety. Celosvětově byla jejich rozloha kvůli působení člověka snížena na polovinu. V České republice z původních 1 300 000 hektarů zbyla pouze třetina. Následkem toho se zhoršilo zadržování vody v krajině a poslední dobou se i zesilují dopady klimatických výkyvů, hlavně období extrémního sucha. Na druhé straně se ale stupňuje úsilí na ochranu mokřadů.
  • Odstartovalo projednávání nové zonace Národního parku Šumava

• 22.01.2019
    Prvním seminářem, zorganizovaným pro Radu Národního parku Šumava, dnes ve Vimperku začal proces předjednávání nové zonace území NP Šumava. Členové rady, tedy zástupci všech šumavských obcí, krajů, odborníci, ale i místní podnikatelé, a další zástupci regionu tak měli možnost seznámit se s komplexním a uceleným návrhem zonace, která na nejméně 15 let jasně stanoví to, jaká území na Šumavě se ponechají samovolnému vývoji, jaká budou trvale opečovávaná nebo kde se budou moci dále rozvíjet obce.
  • Na Šumavě trvá nebezpečí pádu stromů. Kvůli tomu Správa uzavírá jelení výběh v Návštěvnickém centru Kvilda

• 14.01.2019
    Na celém území Národního parku Šumava hrozí nebezpečí pádů stromů nebo jejich částí. Správa NP Šumava proto nedoporučuje vydávat se na turistické výlety či na výlety na běžkách do terénu.