Obyvatelé horských smrčin

Tetřev hlušec


Tetřev hlušec Žije v jehličnatých nebo smíšených lesích s dostatkem malých mýtin porostlých vřesem, brusinkou, maliníkem apod. Takové prostředí mu skýtá dostatek potravy a úkryt.

Sameček je černošedý, křídla má černohnědá s bělavou skvrnou, nad očima má červené půlměsíčky tzv. poušky. Samička je mnohem méně nápadná, kaštanově hnědá s černohnědým příčným proužkováním. Hmotnost kohouta je 3,5 - 5 kg, slepice okolo 2 kg.

Kohouti žijí odděleně od slepic kromě jarního období toku. Kohouti tokají brzy ráno na stromech, po rozednění slétají na zem ke slepicím. Tokajícího tetřevího kohouta poznáme kromě charakteristických zvuků také podle zvednutých a roztažených ocasních per.

Slepice postupně během několika dní snese 5 - 8 vajec do jednoduchého hnízda na zemi. Kuřata se živí hlavně hmyzem (např. larvami a kuklami mravenců), později převažuje rostlinná potrava. Hlavní potravou dospělých ptáků je od podzimu do jara jehličí a pupeny stromů, bobule, plody a semena, v létě zelené části rostlin, bobule a drobní živočichové.

Tetřev byl dříve lovnou zvěří, od roku 1988 je celoročně hájen, protože v současné době patří mezi kriticky ohrožené druhy ptáků naší fauny.

poušky - kožní zduřeniny
tok - období páření

  • Facebook
  • Poslat emailem
  • Vytisknout